Potulky za čarom, chuťou a vôňou Talianska

Môžete si vybrať najkvalitnejšie olivové oleje priamo z rodinných  fariem >>

alebo si prečítať zaujímavosti o Taliansku

Najnovšie články

Mlieko áno, mlieko nie?

Prečo článok o mlieku na blogu, ktorý sa venuje krásam Talianska? Pretože, okrem malebných miest, Taliansko ponúka aj jedinečné potraviny ako je parmská šunka, olivový olej, cestoviny, nespočetné množstvo syrov vrátane svetoznámeho parmezánu. Čo tak na chvíľu...

Talianske pappardelle s dubákmi

Ak ste sa aj vy zatúlali do lesa a vrátili s krásnym úlovkom, tak mám pre vás chutný a rýchly recept. Čo sú to pappardelle?Vaječné široké cestoviny. Majú drsný povrch, omáčka sa na nich pevne drží a nerozvaria sa na blato ( samozrejme nenechajte ich variť 30...

Siena, z jej námestia sa vám nebude chcieť odísť

  Pohodlne sa usaďte, sme predsa na námestí! Žiadne lavičky. Na zemi je miesta dosť. V Siene nie je problém “ pozvať sa" vzájomne na návštevu, doniesť malé občerstvenie a spoločne sa pohostiť  na vyleštenej dlažbe nádherného námestia. Táto jedinečná „obývačka“...

Cuketové kvety = chrumkavá pochúťka

Všimli ste si záhradky plné týchto žiarivých kvetov? Okrem toho, že sú krásne, sú aj veľmi chutné. Ker má samčie a samičie kvety (samčie rastú zo stonky bez plodu cukety). Ráno kvet rozkvitne a na obed sa zavrie. Na našom webe nájdete ponuku tých najkvalitnejších...

Ako stroskotanec …

  Leto v plnom prúde, horúce slnko, svieži morský vánok, piesočnatá pláž a najbližší „plážový“ sused je tak ďaleko, že ani neviete akej farby má plavky ... a má ich vôbec? 8 km piesočnatej pláže, ktorá okrem nekonečného priestoru ponúka aj štýlové chatrče...

Divoká Sardínia

Sardínčania sa nikdy necítili byť Talianmi. VIP stredisko Porto Cervo/ Costa Smeralda je síce na území Sardínie, ale nie je to tá pravá Sardínia. Premávajú sa tam len tí najbohatší Taliani, Američania, Arabi vychutnávajúc si natrieskané pláže a bary. Nechajme im...

ten NAJ je BEZ …

Nie je parmezán ako parmezán. Aký je rozdiel medzi parmezánmi Parmiggiano Reggiano a Grana Padano? Prvý obsahuje len mlieko, soľ a syridlo. Druhý obsahuje aj E1150 lyzozým, enzým získaný z vaječných bielkov, ktorý má antibakteriálne účinky. Tento enzým sa nachádza...

Božský pohľad na Etnu

V marci pred niekoľkými rokmi napadli na Etne 3m snehu!  Možno neviete, že je tam lyžiarske stredisko. Lyžovačka na Sicílii a niekedy aj s ohnivými efektami! Keď sopka odfukuje, celé Taliansko sleduje tú výnimočnú krásu. Vedci tvrdia, že je oveľa spoľahlivejšia ako...

Čo má spoločné MOZZARELLA s Bermudským trojuholníkom?

Máte radi mozzarellu? Tá pravá sa vyrába z byvolieho mlieka. V Taliansku sú dve oblasti, ktoré súperia o prvenstvo v jeho výrobe. Oblasť nad Neapolom, tu sa výrába mozzarella slanšej chuti. A oblasť pod Salernom, kde vyrábajú mozzarellu s malým obsahom soli. Prvá...