Nie je parmezán ako parmezán. Aký je rozdiel medzi parmezánmi Parmiggiano Reggiano a Grana Padano? Prvý obsahuje len mlieko, soľ a syridlo. Druhý obsahuje aj E1150 lyzozým, enzým získaný z vaječných bielkov, ktorý má antibakteriálne účinky. Tento enzým sa nachádza aj v naších slinách, slzách a v materskom mlieku.

 

Parmiggiano Reggiano však túto „istotu“ (E 1150) nepotrebuje. Kravy, ktoré dodávajú mlieko na jeho výrobu majú prísnu diétu: pasienky a  seno.  Kravy „Grana Padano“ majú povolené okrem pasienkov a sena aj senáž/ siláž.

Minimálna doba zretia Parmiggiano je 12 mesiacov, Grana 9 mesiacov. Rozdiel je aj v cene.

ceny

V každom prípade sú to veľmi kvalitné syry.

Zamysleli ste sa niekedy čo obsahujú syry, ktoré kupujete?  Venujte pár minút nelákavým etiketám a rozhodnite sa, čo dáte do košíka.

Nedajte sa zlákať nízkymi cenami rôznych syrov v našich obchodoch. Skoro vždy obsahujú vysoké percento rastlinných tukov. Prv než akýkoľvek syr vložíte do košíka, skontrolujte si jeho zloženie. Nevyhadzujte vaše peniaze za škodlivé „prilepšenia“ v podobe príchutí, farbív, konzervantov a rastlinných olejov. Radšej si dajte syr len raz za čas, ale poriadny, poctivý. Z mlieka, soli a syridla. Kvalitný syr nič viac nepotrebuje. A ani vaše telo.

Ja kupujem slovenské syry, ktoré neobsahujú chemické zbytočnosti:
Niva, Plesnivec/Hermelín, sabinovský Volovec, Agrofarmský – oštiepok, Karpatský bochník a Vršatec.
Rada kupujem talianske dlho zrejúce syry, ale vždy si skontrolujem zloženie.

Aké máte skúsenosti s nákupom na slovenskom/českom trhu? Aký syr kupujete? Napíšte dolu do komentárov vaše tipy.

Ako sa vyrába parmezán nájdete >> tu

Renáta

Milujem Taliansko, raz do roka dovážam a predávam veľmi kvalitný čerstvý extra panenský olivový olej. Napísala som pre vás podrobného sprievodcu Talianskom: Od Benátok po Assisi a zbierku talianskych receptov: Taliansko na tanieri.

Podobné články

Komentáre