Máte radi mozzarellu? Tá pravá sa vyrába z byvolieho mlieka. V Taliansku sú dve oblasti, ktoré súperia o prvenstvo v jeho výrobe. Oblasť nad Neapolom, tu sa výrába mozzarella slanšej chuti. A oblasť pod Salernom, kde vyrábajú mozzarellu s malým obsahom soli.

Prvá oblasť vytvára akýsi trojuholník medzi mestami CASERTA, AVERSA a CASTEL VOLTURNO. V podstate sa dá prirovnať Bermudskému trojuholníku. V jeho pôde zmizli obrovské množstvá toxického odpadu. Najväčšia európska čierna skládka. Ak si pamätáte správy z Neapola, kde ulice boli plné odpadu, rokmi sa nič nezmenilo. Nová mafia (v tejto oblasti sa volá Camorra) zistila, že odpad je obrovský biznis. Viď film Gomorra, pravdivý príbeh neapolského života. Novinár a spisovateľ Roberto Saviano dodnes žije pod ochrankou.

Bola som v Caserte pred niekoľkými rokmi u jedného známeho, podnikateľa v stavebníctve. Luxusná vila oplotená vysokým cementovým „plotom“. Mini pevnosť. Pýtala som sa ako dokáže fungovať, pracovať a zarábať v takomto náročnom prostredí.„Snažím sa zachovať rovnováhu a nikomu nešliapať na nohy. Ale je to veľmi náročné“. Jeho zamyslený pohľad kontrastoval so žiarivým úsmevom jeho manželky – severanky z Milána a veselým smiechom ich malej dvojročnej dcérky. Uvedomila som si koľko odvahy to chce vychovávať dieťa v tak náročnom prostredí.

Za bránou tohto malého raja boli cesty doslova lemované odpadom. Túžila som len odtiaľ vypadnúť. Prv než sme sa rozlúčili, zastavili sme sa v jednej rodinnej mliekarni, kde som dostala niekoľko kíl mozzarelly. Samozrejme zadarmo. Južania sú veľmi pohostinný a pokiaľ spadáte do kategórie priateľ, nesmiete ich uraziť tým, že chcete zaplatiť.

Vráťme sa však k mozzarelle. Ak náhodou na dovolenkových potulkách budete v blízkosti Neapola alebo Salerna, možno budete chcieť ochutnať čerstvú mozzarellu. Tu sú adresy na ktorých nájdete kvalitný produkt  vyrobený v mliekarňach mimo „talianskeho Bermudského trojuholníka“.

www.caseificiolareale.it www.mozzarellacostanzo.com www.caseificioilcasolare.it www.rivabianca.it   www.vannulo.it

 Webové stránky nie sú ich silnou stránkou … ťažko sa v nich orientuje, snažila som sa navigovať vás na kontakty/mapu kde ich nájdete.

Milujem Taliansko, raz do roka dovážam a predávam veľmi kvalitný čerstvý extra panenský olivový olej. Napísala som pre vás podrobného sprievodcu Talianskom: Od Benátok po Assisi a zbierku talianskych receptov: Taliansko na tanieri.

Podobné články

Komentáre