Byť niekým iným…

aspoň na pár dní v roku, každý rok.
Skryť pod maskou každodennú všednosť, zabudnúť na pevné mantinely, pretože cez karneval sa môže skoro všetko.
Mali by ste odvahu nasadiť si krikľavo farebnú parochňu a spievajúc „vtancovať“ do obchodu? 🙂
Asi ťažko.

Počas karnevalu je aj toto možné. V húfe farebných masiek sa stratí nedokonalý tanečný krok alebo falošný spev. Karneval je uvoľnenie, radosť zo života.

V Benátkach má karneval iný charakter ako vo zvyšnom Taliansku. Ide tam o predvádzanie sa. Do Benátok sa v tom období (karneval trvá viac ako 2 týždne!) zbehnú fotografi z celého sveta a každá maska si nájde svojho fotografa. Ochotne pózujú celé hodiny, fotografi vďačne fotia a všetci sú spokojní. Okrem Benátčanov aj ľudia z okolitých miest ako je Padova, Treviso, Vicenza si pripravujú honosné kostýmy, aby mohli byť na obdiv v tejto obrovskej maškaráde.

Najlacnejšie kostýmy stoja niekoľko sto eur, tie najvzácnejšie – šité na mieru – stoja okolo 7-8 tisíc eur!!!

Šialené, že?

Možno smiešne, určite nepochopiteľné.

Benátsky karneval končí luxusným plesom – Ballo del Doge, kde Doge znamená Dóža, panovník, volený počas obdobia Benátskej Republiky (od IX. storočia až po rok 1797).

Na ples sa dostane len 400 vyvolených a vstupenky stoja 2500€. Ak chcete nahliadnuť do tejto bláznivej rozprávky nech sa páči: video / fotky

Návrat do normality 

Ako sa oslavuje karneval v bežných mestách? Jednoducho, s radosťou a hlavne dobrým jedlom. Poďme sa pozrieť na dve mestečká , vlastne je to jedna obec s dvoma menami, niečo ako „Horná Dolná“:

Borgo Tossignano – Tossignano

Hore na kopci stredoveké Tossignano a v údolí o niekoľko storočí mladšie Borgo Tossignano. V oboch mestečkách, posledný karnevalový deň, je ľudová tradičná slávnosť SAGRA, a ako inak, spojená s miestnou špecialitou RAGÚ.

Hneď z rána sa v oboch mestečkách zapália ohne, pripravia sa kotly a začína sa variť ragú. Päť hodín pomalého bublania a miešania. V Borgu robia k ragú cestoviny a hore v Tossignane kukuričnú kašu (polenta).  Okolo 12tej je všetko pripravené a prví hladoši už stoja v rade. Majú so sebou hrnce, misky, do ktorých dostávajú zdarma miestnu špecialitu. Kto chce, môže nechať dobrovoľný príspevok.

Sagra della Polenta – tradícia od roku 1622

Kukuričnú kašu treba trpezlivo miešať 60 minút. Ragú 5 hodín!

Sagra dei Maccheroni – tradícia od roku 1901

S plným bruchom hurá do veselého sprievodu. Nenájdete tu farby a luxus Benátok, ale radosť, spev a tanec až do večera 🙂
Tri farebné víly, ktoré vidíte na prvej fotke robia jedno z najlepších „espresso ristretto“ v Taliansku a teda aj na svete. Ich káva je silná, voňavá s hustou penou (a stojí len 1,10€). Skrátka aj bez karnevalu Sara, Nina a Natasha zostávajú kávové čarodejky.

Karneval v Taliansku má aj svoje typické koláče, ktoré nájdete len v tomto období, asi najslávnejšie sú SFRAPPOLE/CHIACCHERE. Tenučké cesto, vyprážané a posypané cukrom.

S dobrým jedlom sa skromná zábava premení na niečo, o čom v Benátkach ani nesnívajú 😉

Majte sa krásne a nezabudnite, že každá láska (aj tá cestovateľská) ide cez žalúdok!

Renáta

Srdečná vďaka za krásne fotky (Tossignano a Borgo Tossignano) Marcovi Maccarelimu
Grazie per le bellissime foto di Tossignano e Borgo Tossignano a Marco Maccarelli

 

Cestovateľský sprievodca: Od Benátok po Assisi

Zbierka talianskych receptov: Taliansko na tanieri

Komentáre