Kopce obsypané viničom, z ktorých môžete obdivovať majestátne Alpy, lesy so vzácnymi bielymi hľuzovkami a najlepšími lieskovcami. Toto čarovné miesto nazývané Langhe (zapísané v zozname UNESCO) sa nachádza v južnej časti regiónu Piemonte medzi mestami Asti a Cuneo, južne od rieky Tanaro.
Langhe
Jesenná hmla vypĺňa doliny medzi zlatistými kopcami, na ktorých sa týčia hrady obklopené malými dedinkami. Z miestnych trattorii sa šíri vôňa vzácnej bielej hľuzovky a korenistého červeného vína. Drobné mestečká sa zapĺňajú Talianmi, ktorí si prišli vychutnať piemontské špeciality, ale hlavne pozrieť si výstavu hľuzoviek v mestečku Alba.
Biela hľuzovka – gurmánsky diamant
Po taliansky “tartufo bianco” dozrieva pod zemou v blízkosti koreňov niektorých listnatých stromov. Lovci hľuzoviek používajú na hľadanie špeciálne vycvičených psov. Jemný psí čuch dokáže vyňuchať len tie správne dozreté hľuzovky. Ich cena sa pohybuje od 1200€ za kilogram.
Barolo, víno kráľov alebo kráľovské víno
Piemontský vinohradníci majú motto: ak chceš kvalitné víno musíš zasadiť vinič v kopci, na rovine sa k ničomu nedopracuješ.
Len jedenásť obcí produkuje toto vzácne červené víno, každá fľaša skrýva v sebe tradíciu a históriu.
Camilla Bensa, grófa z Cavour, možno poznáte z hodín dejepisu, bol prvým predsedom vlády zjednoteného Talianska. Taliani študujú veľmi podrobne jeho životopis, ale zrejme nevedia, že ako mladý 20 ročný muž to bol riadny rebel s odvážnymi politickými plánmi. Zúfalý otec ho v roku 1832 poslal preč z Turína na vzdialené grófstvo, aby mu schladil hlavu.
Mladý Cavour bol veľmi nahnevaný, ale obrátil svoju zlosť kreatívnym smerom. Bol hrdý, odhodlaný a vytrvalý.
Stal sa starostom dedinky Grinzane Cavour, kde jeho rodina vlastnila takmer polovicu pozemkov a rozhodol sa pestovať vinič Nebbiolo (meno odvodené od slova hmla= nebbia). Bol presvedčený, že keď zmodernizuje celý proces, dopracuje sa ku skvelému suchému červenému vínu.
Trvalo mu 15 rokov kým vyprodukoval prvú stovku fliaš (1847) a stanovil pravidlá ako získať z viniča jedinečné Barolo.
38 mesiacov dozrievania a z toho aspoň 18 mesiacov v drevených sudoch, pre vzácnejšie fľaše dokonca 62 mesiacov dozrievania. Tieto pravidlá platia dodnes.
Výnimočná krása tejto oblasti nie je ani tak v jednotlivých mestečkách ako skôr v kľukatých cestách s nádhernými výhľadmi. Určite sa oplatí prejsť si tento kraj autom, alebo na elektrobicykli.
Veľká vďaka Carole za fascinujúce zábery, jej krásne fotky si môžete pozrieť na instagrame @carolaferrero_
Môžete si rezervovať olivový olej priamo → z talianskej farmy
Milujem Taliansko, žijem tam niekoľko mesiacov v roku, na Slovensko dovážam a predávam >> veľmi kvalitný čerstvý extra panenský olivový olej.