PREČO KUPOVAŤ OLEJ Z FARMY A NIE Z OBCHODU?

Pretože je čerstvý a neporovnateľne kvalitnejší.

Bohužiaľ, “vďaka“ európskym normám olej, ktorý kupujete v obchode, môže byť zmesou rôznych ročníkov výroby.

Dátum spotreby sa totiž určuje 18 mesiacov odo dňa, kedy bola fľaša/plechovka naplnená!!! Koľko rokov pred naplnením ten olej trčal v nejakej cisterne, to už nikoho nezaujíma. Týmto spôsobom sa v podstate povoľuje predaj starých olejov!

Ak na fľaši nemáte napísaný rok zberu, máte v rukách starý olej!

Inými slovami, v jednej fľaši s dátumom spotreby napr. júl 2020 môžete mať „perfektnú zmes olejov“ starých aj 3-4 roky! A potom sa čudujeme, prečo ten olej nevonia a má divnú chuť.

 

Čerstvý olivový olej si môžete objednať tu >> ceny olivového oleja

 

Olivové oleje, ktoré nájdete v našich obchodoch sa často lisujú z dovezených olív, ktoré dlho čakajú na lisovanie. Tým sa spúšťa hnilobný proces a produkcia voľných mastných kyselín. Alebo sa dovážajú do Talianska  už vylisované oleje z EU a potom sa miešajú tak, aby spĺňali nenáročné európske normy.

Kvalita oleja je ovplyvnená predovšetkým kvalitou olív a postupom spracovania. Olej, ktorý dovážam na Slovensko je tej najvyššej kvality aj preto, že olivy sú zbierané v správnom momente zrelosti a olej z nich je lisovaný do niekoľkých hodín po zbere.

Dovážam olej z fariem, ktoré:
– majú vlastné olivové háje a lisujú olej len z vlastných olív
– farmár sa osobne stará o celý proces výroby
– od zberu po lisovanie uplynie len niekoľko hodín

 

CORATINA – pýcha Apúlie

Je vzácna odroda olív s vysokým obsahom veľmi účinných antioxidantov (polyfenolov ako je oleuropein, hydroxytyrosol, vitamín E). Zbiera sa neskôr ako iné odrody (november-december). Olej z CORATINY je tak kvalitný, že ho kupujú aj nepoctivý výrobcovia olejov a primiešavajú ho do nekvalitných olej na zlepšenie chuti.

 

Farma Marmo, z ktorej dovážam olivový olej, pestuje výlučne odrodu CORATINA. Olivy sa zbierajú a ukladajú do vzdušných prepraviek, ešte v deň zberu sa odvážajú do lisovne a najneskôr do 24 hodín z nich lisujú prvotriedny olej. Olej si takto zachováva najvyššiu kvalitu, vôňu a chuť.

Čerstvo vylisovaný olej je uskladnený v nerezových nádobách pri kontrolovanej teplote. Olej nefiltrujú, ale nechávajú ho dekantovať. Výsledkom je úžasne voňavý olej s výraznou chuťou, ktorý sa dá použiť v studenej kuchyni ale aj na varenie a pečenie. 

 

Jedna odroda – tri vlny chutí: hneď na začiatku cítite čistú olivu, v druhej vlne sa rozvinie jemná horká chuť a v tretej vlne vás pomaly zahreje príjemná pikantná chuť – jedným slovom harmónia. 

 

Spokojní klienti…

• Ako chutí ? No prišiel mi kamarát, že si zoberie fľašku oleja odo mňa. Ochutnal ho, schmatol mi celú bandasku a už som ho nedobehol 😀 Tak taký je olej! Martin K.

 

• Pani Renáta, olej od Vás chutí zázračne. Nikdy som také množstvo oleja nevlastnila, ale už dnes premýšľam, či mi tých 5l bude dostačujúcich. Všade ho dávam. Má úžasne „zelenú“ chuť. Aj keď som nikdy v Taliansku nebola, cítim jeho atmosféru na jazyku… tam tak teraz byť 🙂 . Vďaka za túto emóciu, a aj za recepty. Daniela H.

• Pani Renáta, dnes mi prišiel od Vás olivový olej. Okamžite som ho musel ochutnať. Je superný. Jemný , voňavý, pikantnej chuti na koreni, skrátka kvalitný oliváč. Ešte raz Vám ďakujem. So záujmom som si od Vás objednal aj Vašu knihu Taliansko na tanieri. S pozdravom Vladimír K.

viac recenzií si môžete prečítať >> tu

Ak ste zvedaví na ozajstnú chuť pravého oliváča, nech sa páči…

Čerstvý olivový olej si môžete objednať tu >> ceny olivového oleja

 

 

Milujem Taliansko, raz do roka dovážam a predávam veľmi kvalitný čerstvý extra panenský olivový olej. Napísala som pre vás podrobného sprievodcu Talianskom: Od Benátok po Assisi a zbierku talianskych receptov: Taliansko na tanieri.

Komentáre