PREČO KUPOVAŤ OLEJ Z FARMY A NIE Z OBCHODU?

 

Pretože je čerstvý a neporovnateľne kvalitnejší.

Bohužiaľ, “vďaka“ európskym normám olej, ktorý kupujete v obchode, môže byť zmesou rôznych ročníkov výroby.

Dátum spotreby sa totiž určuje 18 mesiacov odo dňa, kedy bola fľaša/plechovka naplnená!!!

Koľko rokov pred naplnením ten olej trčal v nejakej cisterne, to už nikoho nezaujíma.

Týmto spôsobom táto šialená európska norma povoľuje predaj starých olejov! Výnimkou by mali byť fľaše s nápisom 100% Italiano, tam musí byť uvedený dátum zberu, ale nie vždy je.

Inými slovami, v jednej fľaši s dátumom spotreby napr. júl 2020 môžete mať „perfektnú zmes olejov“ starých aj 3-4 roky!!! A potom sa čudujeme, prečo ten olej nevonia a má divnú chuť.

 

Pravý oliváč priamo z farmy si môžete objednať >> tu

Ceny olivového oleja >>

 

Množstvo olivových olejov, ktoré nájdete v našich obchodoch sa lisujú z dovezených nedozretých olív, resp. z olív, ktoré dlho čakali na lisovanie, čím sa spustil hnilobný proces a produkcia voľných mastných kyselín.

Alebo sa dovážajú do Talianska  už vylisované oleje z EU a potom sa miešajú tak, aby zodpovedali nenáročným európskym normám.

Kvalita oleja je ovplyvnená kvalitou olív a postupom spracovania.

Olej, ktorý dovážam na Slovensko je tej najvyššej kvality aj preto, že olivy dopestované na farmách Marmo a Prosperi sú zbierané v správnom momente zrelosti a olej z nich je lisovaný do niekoľkých hodín po zbere.

Na celom území Talianska sa pestuje viac ako 500 odrôd (cultivar) olív. Tento rok bol pre talianskych pestovateľov olív veľmi náročný. Februárové mrazy zničili značnú časť úrody v mnohých regiónoch a neobišlo to ani farmu Marmo (región Puglia).

Olivový olej, ktorý ste ochutnali minulého roku, bude preto k dispozícii na predaj len v limitovanom množstve 200 plechoviek. Môžete si ho rezervovať >>tu  … hlavne tí, ktorí ste si na neho zvykli 🙂

Kedže všetko zlé je aj na niečo dobré, začala som hľadať rovnako kvalitný olej v iných regiónoch. Samozrejme fariem je veľa, kontaktov koľko len chcete. Cieľom môjho hľadania boli:

– farma, ktorá má vlastné olivove háje
– farmár, ktorý sa osobne stará o celý proces výroby
– farma kde od zberu po lisovanie uplynie len niekoľko hodín

Dlhé hľadanie prinieslo ovocie. Našla som ju…

FARMA PROSPERI

 

Stefano Prosperi, majiteľ farmy, je mladý inžinier s neskutočným nadšením pre olivové háje. Od malička ho fascinovali stroje na výrobu oleja, až sa nakoniec stal „olivovým farmárom“. Stará sa o 15000 olivovníkov, pestuje niekoľko odrôd, sám ich štepí a orezáva.

Olivové háje sa nachádzajú v regióne Marche, v okolí Ascoli Piceno. Je to kopcovitý kraj, olivové háje sú preto od seba vzdialené aj 3-4 km.

Už od začiatku sa Stefano rozhodol pre farmárčenie v bio kvalite bez používania pesticídov a umelých hnojív. Olivy sú zbierané ručne, uložené do vzdušných prepraviek a vylisované do 4, maximálne 12 hodín od zberu. Olej si takto zachováva tú najvyššiu kvalitu, vôňu a chuť.

Vylisovaný olej je uskladnený v nerezových nádobách pri kontrolovanej teplote, pretože najväčšími nepriateľmi oleja sú: vzduch, svetlo a nesprávna teplota.

Olej OLIVAGGIO, ktorý si môžete objednať je lisovaný z odrôd Leccino, Frantoio, Pendolino, Coratina a Tenera Ascolana. Každá odroda dodáva oleju svojskú chuť.

Tento dokonalý mix odrôd má tri vlny chutí: hneď na začiatku cítite čistú olivu, v druhej vlne sa rozvinie jemná horká chuť a v tretej vlne vás pomaly zahreje príjemná pikantná chuť – jedným slovom harmónia. 

Olej sa dá použiť v studenej kuchyni ale aj na varenie a pečenie. Ja ho pridávam aj do piškótového cesta (koľko vajec, toľko lyžíc oleja).

Ak ste zvedaví na ozajstnú chuť pravého oliváča, nech sa páči…

Olej OLIVAGGIO si môžete objednať >> tu

Ceny olivového oleja >>

 

FARMA MARMO

 

Farma Marmo sa nachádza v úžasnej oblasti Castel Del Monte v regióne Puglia. Pestujú jedinú odrodu olív Coratina a okrem olivovníkov pestujú aj vinič.

Farma je veľká (100 ha) a olej má na starosti pán Gianfranco (v strede).

Olivy sú zbierané ručne, uložené do vzdušných prepraviek a vylisované do 12, maximálne 24 hodín od zberu. Olej si takto zachováva tú najvyššiu kvalitu, vôňu a chuť. Čerstvo vylisovaný olej je uskladnený v nerezových nádobách pri kontrolovanej teplote. Olej sa dá použiť v studenej kuchyni ale aj na varenie a pečenie.

Olej MARMO je lisovaný z odrody Coratina, zbiera sa v decembri a v januári.

Chuť tohto oleja je výrazne horká a pikantná. Je to zvláštne, ale v tomto oleji doslova cítite sálavé teplo slnka a morský vánok.

Milujem silnú a intenzívnu chuť tohto oleja. Skôr než sa ho rozhodnete kúpiť prečítajte si slová mojej klientky:

„Olej sme si od Vás objednávali prvý krát a musím napísať pravdu, že keď prišla zásielka a olej sme s radostným očakávaním ochutnali bola to pre nás čistá katastrofa. Naša reakcia bola – pane bože, to sme dali toľko peňazí za olej, ktorý je horkastý, má čudnú farbu a nechutí nám 🙁  Čo sním budeme robiť? Cez týždeň sme hľadali po internete, či nieje olej náhodou pokazený 🙂 🙂 🙂 no a tam sme sa dočítali, že by mal byť výbornej kvality. Po dvoch týždňoch skúšania sme postupne prišli oleju na chuť a KONEČNE SME vlastne ochutnali ako má správne kvalitný olej chutnať. Je pravdou, že to, čo sa predáva koľkokrát ako kvalitný olivový olej má od pravej chute dosť ďaleko. Preto nám na začiatku nechutil.“ Svetluška R.

Pani Svetluška si pre istotu aj túto sezónu rezervovala 5 ks.

Ak sa nebojíte výraznej chuti, nech sa páči, bombastický oliváč MARMO si

môžete rezervovať >> tu

Ceny olivového oleja >>

Predpokladaný dovoz je koncom februára.

Spokojní klienti…

• Ako chutí ? No prišiel mi kamarát, že si zoberie fľašku oleja odo mňa. Ochutnal ho, schmatol mi celú bandasku a už som ho nedobehol 😀 Tak taký je olej! Martin K.

 

 

• Pani Renáta, olej od Vás chutí zázračne. Nikdy som také množstvo oleja nevlastnila, ale už dnes premýšľam, či mi tých 5l bude dostačujúcich. Všade ho dávam. Má úžasne „zelenú“ chuť. Aj keď som nikdy v Taliansku nebola, cítim jeho atmosféru na jazyku… tam tak teraz byť 🙂 . Vďaka za túto emóciu, a aj za recepty. Daniela H.

 

• Pani Renáta, dnes mi prišiel od Vás olivový olej. Okamžite som ho musel ochutnať. Je superný. Jemný , voňavý, pikantnej chuti na koreni, skrátka kvalitný oliváč. Ešte raz Vám ďakujem. So záujmom som si od Vás objednal aj Vašu knihu Taliansko na tanieri. S pozdravom Vladimír K.

viac recenzií si môžete prečítať >>tu

AKO SPRÁVNE USKLADNIŤ OLEJ Olej držte na tmavom suchom mieste pri izbovej alebo pivničnej teplote. Po otvorení plechovky si odlejte časť oleja do tmavej sklenej fľaše. Plechovku starostlivo uzavrite. Ak nemáte tmavú fľašu, môžete použiť aj bielu a obaľte ju alobalom tak, aby sa dovnútra nedostalo žiadne svetlo. Správne uskladnený olej si udrží stále dobrú vôňu a kvalitnú chuť. Ja zvyknem prelievať celých 5 litrov rovno do fliaš.

Ceny olivového oleja >>

 

 

Milujem Taliansko, raz do roka dovážam a predávam veľmi kvalitný čerstvý extra panenský olivový olej. Napísala som pre vás podrobného sprievodcu Talianskom: Od Benátok po Assisi a zbierku talianskych receptov: Taliansko na tanieri.

Podobné články

Komentáre