Coppadoro
olej je lisovaný z odrody Coratina
Objem: 3 litre

zber: október 2021
acidita: 0,15 %
peroxidy: 2,2 meq O2/kg
polyfenoly: 855 mg/kg

 

Chemický rozbor s unikátnymi hodnotami potvrdzuje výnimočnú kvalitu oleja. Máloktorý výrobca uvádza obsah polyfenolov a takmer nikto neuvádza obsah peroxidov (musia byť nižšie ako 20 meq O2/kg).

Čo znamenaju tieto hodnoty?

Acidita oleja vyjadruje podiel voľných mastných kyselín v oleji, odzrkadľuje zdravosť olív, z ktorých bol olej vylisovaný. Maximalny povolený limit pre extra panenské oleje je 0,8% ale olivový olej naozaj výnimočnej kvality má aciditu pod 0,25 %.

Peroxidy určujú oxidáciu oleja. Uvádzajú sa v meq O2/kg (miliekvivalent aktívneho kyslíka na kg oleja). Maximálny povolený limit v extra panenskom olivovom oleji je 20, prijateľná hodnota je pod 9, ale super kvalitný olivový olej má peroxidy pod 6.

Polyfenoly sú rastlinné látky, ktoré patria k najsilnejším antioxidantom. Vždy kupujte olej s čo najvyšším obsahom polyfenolov.

Výživové hodnoty (údaje na 100g):
Energetická hodnota 3389KJ/900Kcal
Tuky 100g z toho nasýtené mastné kyseliny 13g
Sacharidy 0g
Cukry 0g
Bielkoviny 0g
Soľ 0g

Pôvod: Taliansko, región Puglia