Viete, že zelenina je jedným z 5 tajomstiev večnej mladosti Talianov?

Pár drobných rád ako „uloviť“ a doniesť domov tú najčerstvejšiu zeleninu.

Sviežosť na prvý pohľad nestačí. Venujte zelenine aj druhý pohľad:

→ Keď šalát chytíte do ruky musí byť pevný, otočte ho a skontrolujte rez a spodné lístky. To, že je rez hnedý, nevadí. Dôležité je, aby spodné lístky neboli hnedé a nahnité. Ak kupujete balený šalát vyberte si zvnútra NEZAROSENÉ balíčky. Každý balíček skontrolujte hlavne zo spodnej strany. Ak je suchý, tak šup s ním do košíka. To isté platí aj pre balenú zeleninu/ovocie: mrkvu, brokolicu, špenát, jablká v sáčku.

salat vpred.jpgzm

 

→ špicatá paprika/ cuketa musia mať tuhú, nezmäknutú špičku

zelenina.jpgzm

dnesny nakup zm

→ Jablká vyberajte s matnou a drsnou šupkou ( pri dotyku by prst nemal kĺzať po šupke). Ak jablká majú mastný povrch sú staré.

→ Kríčkové paradajky na obrázku sú slovenské! Sú skvelé a čo je neuveriteľné, konečne majú chuť paradajok! Španielske a holandské paradajky sú často bez chuti, pretože ich pestujú v špeciálnych roztokoch bez zeminy.

→ Reďkovky vyberajte tak do 2cm priemer, sú šťavnatejšie. Veľké síce pôsobia lákavo, no často sú duté a suché.

Aby  šalát vydržal čerstvý a chrumkavý aj niekoľko dní, umyte ho, vysušte na utierke (sušička na šalát ušetrí kopec času) a potom ho uložte do uzatvorenej nádoby. Na spodok nádoby dajte 1-2 servítky a každé dve vrstvy šalátu preložte servítkou, tá odoberie nadbytočnú vlhkosť a šalát nezačne hniť. Servítky vymente raz za 2-3 dni. To isté platí aj pre reďkovky, stopkový zeler, zelenú cibuľku, fenikel.

umyty salat.jpgzm

ulozeny salat zm

 

Je pravda, že vám to zaberie dosť času, ale takto uloženú zeleninu máte vždy po ruke a stačí už potom len pár minút na prípravu šalátu.

DSC_0611 (2).jpgzm

kučeravý šalát, špenát, rukola, stopkový zeler, reďkovky, mrkva, cvikla a olivový olej

Malá rada na záver: nemiešajte paradajky s mrkvou a s cviklou. Ich kyslá a sladká chuť neladia spolu.

Majte sa krásne a zdravo

Renáta

Milujem Taliansko, raz do roka dovážam a predávam veľmi kvalitný čerstvý extra panenský olivový olej. Napísala som pre vás podrobného sprievodcu Talianskom: Od Benátok po Assisi a zbierku talianskych receptov: Taliansko na tanieri.

Podobné články

Komentáre