La Pasta

Cestoviny sú Taliansko a Taliansko sú cestoviny. Jedia sa vždy a všade.

Výhodou cestovín  je veľmi rýchla príprava. Je zdravšie ich jesť „al dente“ = skoro uvarené, aby bolo do čoho zahryznúť, aby neboli veľmi mäkké. Taliani by nikdy nezjedli rozvarené cestoviny.

Ako dávkovať cestoviny?
Zvyčajne používam od 80 do 100g na osobu. Vaječné cestoviny viac „narastú“ takže gramáž na osobu je 70g/80g. Vyskúšajte si odvážiť Vaše cestoviny a nájsť správnu dávku na porciu.

Pri príprave omáčok často použijeme ½1 naberačku vody, v ktorej sa varia cestoviny. Táto voda nám pomôže vytvoriť  šťavu, ktorá „obalí“ svojou chuťou cestoviny.

Cestoviny so smotanou

Šľahačková smotana je kuchynský zázrak. Zachráni a dochutí každý recept. Šéfkuchári nad ňou ohŕňajú nos, pretože, kto vie naozaj variť, nepotrebuje ju.
V niečom majú aj pravdu. Keď Vám v reštaurácii donesú cestoviny so smotanovou omáčkou, tak to znamená, že kuchár sa veľmi nepotrápil s prípravou. Už nech je Váš názor na smotanu akýkoľvek, nasledovné štyri recepty sú smotanové, kalorické, jednoduché a fantasticky chutné.